Adrienne Herzog, onzichtbaar zwanger

Topvorm tijdens de zwangerschap: Adrienne bewijst dat het kan

Zwangerschap is topsport. Atlete Adrienne Herzog neemt deze uitspraak nogal letterlijk. De eenendertigjarige atlete die in 2009 en 2012 een zilveren medaille behaalde tijdens de Europese kampioenschappen veldlopen, is nu zes maanden zwanger. Toch tikt ze nog elke week de honderdtwintig kilometer aan. Haar omgeving is verbijsterd...

Na een rustige duurloop van twintig kilometer op de Mesa-Trail in Boulder grijpt de tengere atlete  naar haar bidon. Lachend vertelt ze hoe ze de laatste periode om de paar kilometer door de hurken moet voor een plaspauze. “Behoorlijk frustrerend…mijn kindje drukt constant op mijn blaas.” Het is duidelijk dat Adrienne met het aanstaande moederschap haar sportmentaliteit en vastberadenheid niet verloren heeft.

Na een dopingschorsing van twee jaar was de topatlete klaar om haar comeback te maken. Eenmaal wedstrijdfit kwam ze erachter dat ze zwanger was. Hoewel ze door sommigen in haar omgeving voor gek wordt verklaard, traint de in Colorado woonachtige atlete nog altijd twee per keer dag. “Mijn sport hoeft niet onder mijn zwangerschap te leiden. Lopen zit nu eenmaal in mijn natuur.”

Adrienne Herzog tijdens haar duurloop op de Mesa-Trail
Adrienne Herzog tijdens haar duurloop op de Mesa-Trail

Onzichtbaar zwanger


Het is voor de langeafstand atlete, die als puber een korte periode met anorexia kampte, niet altijd gemakkelijk om haar lichaam te zien uitdijen. Toch valt het haar tot nu toe mee. “De veranderingen gaan zo vreselijk langzaam dat ik ruim de tijd heb om aan alles te wennen.”  Het kindje is inmiddels dertig centimeter, maar met haar ijzersterke buikspieren lijkt Adrienne haar omgeving voor de gek te houden. Ze is nog nauwelijks zichtbaar zwanger. Slechts iemand die de volledig afgetrainde atlete dagelijks ziet, zal haar minimale buikje opmerken. 

Ongeloof en kritiek

Dat sommige van haar vrienden en familieleden sceptisch zijn is soms lastig. Ze krijgt regelmatig snerende opmerkingen of de vraag of haar baby wel groeit. “Ik antwoord dan dat mijn baby’tje gezond is en précies de gemiddelde grote heeft.” Adrienne weet exact waarmee ze bezig is. Naar eigen zeggen heeft ze door haar sportcarrière leren luisteren naar de signalen van haar lichaam. Mensen beseffen niet dat ze normaal honderdtachtig kilometer in de week loopt. Dat is nu één derde minder dan normaal. Ze doet alles met beleid en zorgt ervoor dat haar hartslag niet te veel omhoog gaat. “De gezondheid van mijn kindje staat voorop en ik zal nooit iets doen om dat te riskeren. Ik werk nu met een dokter die helemaal ondersteunt dat ik doortrain.”

Doktersadvies


Er zijn absoluut artsen die tegen intensieve sportbeoefening zijn. Dat is de reden dat Adrienne de overstap maakte van haar gynaecoloog in Boulder naar de Sky Divas Obgyn-kliniek in Denver. Haar huidige gynaecoloog Bridget Walsh heeft veel ervaring met de begeleiding van zwangere atleten.  Dokter Walsh adviseert haar cliënten om tussen de zestig en tachtig procent van de maximale hartslag te lopen en goed te passen op de thermoregulatie van het lichaam. Dokter Walsh monitort haar patiënten vrijwel wekelijks zodat ze vrouwen direct op de hoogte kan stellen wanneer de ontwikkeling van de foetus niet geheel naar behoren verloopt. 

Zwangere Adrienne Herzog loopt nog elke week honderdtwintig kilometer
Zwangere Adrienne Herzog loopt nog elke week honderdtwintig kilometer

Tegenstrijdige geluiden

Er zijn veel tegenstrijdige geluiden over het effect van hardlopen tijdens de zwangerschap. Sommige literatuur stelt dat hardlopen nadelig is voor de ontwikkeling van de baby. Zo zou er in de eerste achttien weken een verhoogd risico zijn op miskramen, zou de hartslag van de baby dalen en het geboortegewicht afwijken van de standaard. Volgens dokter Walsh is er nog nooit met goed onderbouwd, wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat deze beweringen echt kloppen. Naar haar zeggen is hardlopen tijdens de zwangerschap veilig en gezond, míts vrouwen zich aan bepaalde voorschriften houden.

Een inspirerend voorbeeld

Adrienne voelt zich bij haar arts in goede handen. Zij begeleidde tevens haar vriendin en trainingspartner Shawna Han. Zij was de eerste ‘hardlooppatiënte’ in de kliniek van dokter Walsh. Shawna trainde haar gehele zwangerschap door en voltooide in de week van haar bevalling nog een duurloop van 21 kilometer. Tijdens die laatste training kreeg zij voor het eerst te maken met Braxton-Hicks* contracties. Drie dagen later werd ze ingeleid en na een probleemloze bevalling van slechts twintig minuten was zij de trotse moeder van een kerngezonde baby.


Toch verliep voor Shawna niet alles vlekkeloos. Ook zij kreeg in haar zwangerschap te maken met vervelende kritiek. Ze herinnert zich nog goed hoe ze aan het einde van haar zwangerschap met haar ronde, in het oog springende buik om 6 uur ‘s ochtends in haar sport-bh op het Boulder Creek Path liep. “De blikken die ik kreeg zijn niet te omschrijven... Alsof ik kindermishandeling pleegde!”

Balans en dosering

Volgens dokter Walsh gaat het bij vrouwen die willen doortrainen tijdens de zwangerschap om balans en dosering. De gynaecologe benadrukt dat hardlopen tijdens de zwangerschap positieve effecten met zich meebrengt. Het heeft onder meer bij de preventie van pre-eclampsie, een ziektebeeld waarbij vrouwen kampen met een te hoge bloeddruk, een positief effect. Tevens is  hardlopen gunstig is bij allerlei ‘nietige zwangerschapskwaaltjes’ zoals slaapproblemen, krampen en rugpijn. 

Vuur en bevlogenheid

Adrienne’s zwangerschap voorloopt tot nu toe voorspoedig. Toch zijn er ook dagen dat frustratie overheerst. Haar twee jaar durende dopingschorsing heeft haar geduld op de proef gesteld. Hoewel ze afgelopen maanden in de luwte, zonder enige vorm van druk aan haar basisniveau heeft kunnen werken, mist ze de euforie en spanning rondom wedstrijden enorm. De atlete is over drie maanden uitgerekend en zal na de bevalling nog zeker twee weken tot een maand moeten herstellen voordat ze weer mag opbouwen. Ze is gretig en kijkt uit naar de periode dat alles weer ‘normaal’ is.

Het staat vast dat Adrienne gebrand is op een ijzersterke comeback. Haar zwangerschap staat haar geenszins in de weg. Ze voelt zich fit en ze is ervan overtuigd dat het gezond is wat ze doet. De lovende woorden over haar arts, haar bewondering voor vriendin Shawna en de fanatieke opsomming van atleten die na hun zwangerschap wereldprestaties leverden, bevestigen haar overtuiging: “Ik weet zeker dat ik na mijn zwangerschap ijzersterk terugkom!”

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Marcella Runs Europe  - Just a little all over the place